Ljusfakta

Lumen

Lumen är ett mått på den totala ljus som avges av en lysdiod eller ficklampa (se Wikipedia-artikel för mer information om lumen). För skala, ger en 60-watts glödlampa glödlampa 890 lumen, en 40-watts glödlampa är 460 lumen och ett ganska anständigt ficklampa producerar cirka 200 lumen. Lumen mäts ibland direkt vid lysdioden eller "Out The Front." Emitter lumen(direkt vid ljuskällan) kommer alltid att vara högre än "Lumen Out The Front" eftersom det finns några förluster inblandade ljuset studsar reflektorn och filtreras något av optiken i lampan.

Emitter lumen LED tillverkare publicerar specifikationer som listar ljusflöde (lumen) sina lysdioder och ibland anger lamptillverkare tar bara det högsta värdet för LED i sina armaturer och säga att det är det verkliga fallet. Men den faktiska produktionen beror på den levererade spänningen och strömmen till lysdioden. Även då dessa siffror kommer alltid att vara högre än den faktiska ljusutmatningen från lampan.

Out The Front Lumen är att mäta den faktiska ljuseffekt en ljuskälla, en integrerande sfär (se Wikipedia-artikel ) behövs som fångar allt ljus och distribuerar ljuset jämnt så att den kan mätas noggrant oavsett om ficklampan har en liten hotspot eller ett flood-ljus. På så sätt olika ficklampor kan jämföras med konsekventa testprocedurer.

Emellertid har en ficklampa sällan konsekvent utgång. Istället utgången sjunker vanligtvis ut tidigt som LED värms upp. Så den första utgången kan vara ganska hög och sedan sjunka med 10-20% inom ett par minuter. Beroende på hur väl reglerad ljuset är, kan utsignalen fortfarande att variera med batterispänning.

FL-1 lumen eller ANSI-lumen för ANSI / NEMA FL-1 standarden kräver en integrerande sfär och använder en avläsning tas efter ljuset har varit på full effekt under 30-120 sekunder. Detta antal är ännu lägre än "Out The Front" lumen.

Som ett exempel på hur lumen kan variera, ta vårt 60w LED extraljus. Detta extraljus har 12st 5w Cree XP-G R5 LED med en  ljusstyrka nära 500 lumen maximalt. Detta bör alltså ge en teoretisk ljusstyrka på 6000 lumen om den hade drivits på max men efter mätningar visar den alltså 4080 riktiga lumen.

Lux

Medan lumen mäter den totala ljustyrkan av en ljuskälla, mäter lux mängden ljus som träffar en punkt på en vägg (1 lux = 1 lumen per kvadratmeter). Detta kan mätas med en luxmätare. Problemet är att värdet kommer att gå ner när ljuset förflyttas längre bort från väggen. Också värdet kommer att variera beroende på huruvida avläsningen tas i mittpunkten eller spillljuset av lampan. 

Ändå är det en enkel mätning att göra och är praktisk när det gäller att reda på hur koncentrerat ljuset är vilket ger ett hum och räckvidd på ljuset eller om man har tillräckligt med ljus på en viss yta. Den kan också användas ganska noggrant för att få en profil av hur ljusheten av en ljus varierar med tiden. Se denna Wikipedia-artikel för mer information om lux.

0,25 lux sägs vara ungefär lika med ljuset av en fullmåne. På Mythbusters , bestämde man att det behövs cirka 4 lux för att navigera ett rum om dina ögon inte är anpassade till mörkret. De sade också att 300 lux är optimalt för att t.ex kunna läsa en bok.

Candela

Candela (cd) är en annat SI-enhet, men beräknas på ett sådant sätt så att den inte varierar med avståndet. Detta görs genom att helt enkelt ta värdet i lux och multipliceras med kvadraten på avståndet till sändaren (i meter). Taget på ett avstånd av 1 meter, en läsning av 1 lux anger 1 candela. Vid 10 meter, en mätning av 1 lux skulle indikerade 1 x 10 ^ = 100 candela. Som en lux behandlingen kommer det att variera beroende på om avläsningen tas i hotspot eller spill av ljuset, så mätningen tas vanligen vid den ljusaste punkten. Därför Candela värdet är egentligen ett mått på hur långt en lampa kommer att kasta en ljusstråle. En candela är ljusstyrkan i ett enda stearinljus mätt från 1 meter och är ungefär lika med den nu föråldrade icke-SI-enheten "candlepower." Se Wikipedia-artikel för mer information om candela.

Räckvidd

Ett relativt nogrant sätt att beräkna avstånd avstånd för en lampa kan direkt beräknas från ett Candela-värde och kommer att anges i meter. FL-1 standarden gör just detta genom att tillhandahålla en ljusintensitet behandlingen i candela och omvandla detta att kasta i meter med beräknade avstånd som ljuset kommer att generera 0,25 lux. Räckvidden är kvadratroten av ljusintensiteten i candela dividerat med 0,25 lux vilket ger meter. Dock för att verkligen kunna se ljuset brukar det krävas det är mellan 1-3 lux.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.